Dierenkliniek Beneden-Leeuwen gebruikt innovatieve technieken om uw dier zo veilig en comfortabel mogelijk bij chirurgische ingrepen te begeleiden.

Vierkant-Chirurgie1160x1160

Wanneer meer behoudende behandelingen als voeding, medicatie of anderszins niet geschikt zijn, zijn er vaak wel chirurgische ingrepen mogelijk om het probleem van uw dier op te lossen. Dit kunnen kleine of oppervlakkige ingrepen zijn zoals het weghalen van een bultje of veel ingrijpendere operaties, zoals bijvoorbeeld het verwijderen van een ontstoken baarmoeder. In (bijna) alle gevallen is het nodig dat uw dier onder narcose wordt gebracht of tenminste een "klein roesje krijgt".  In onze moderne operatiekamers kunnen we uw dier optimaal begeleiden. 

Dierenkliniek Beneden-Leeuwen is gespecialiseerd in minimaal-invasieve chirurgie, waarbij de operatiewonden die achter blijven na de ingreep veel kleiner zijn dan bij de conventionelere open chirurgie. Meer hierover leest u in de artikelen op pagina Endoscopie: Binnenin kijken.

Daarnaast gebruikt Dierenkliniek Beneden-Leeuwen nog diverse andere innovatieve technieken om uw dier de best mogelijke behandeling te geven. Op de foto hiernaast bijvoorbeeld, wordt een tumortje verwijderd met behulp van de diodelaser; een innovatieve manier van snijden met gunstigere resultaten. In de artikelen hieronder kunt u meer lezen en vindt u nog enkele andere voorbeelden.

Voor vragen en meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Brachycephaal Obstructief Syndroom (BOAS, BOS) bij kortsnuitige honden

Het brachycephaal obstructief syndroom (vaak afgekort als BOS, of in het Engels en in de wetenschappelijke literatuur BOAS: brachycephalic obstructive airway syndrome), is een serieus te nemen probleem van veel kortsnuitige of kortschedelige honden. Door een reeks anatomische afwijkingen worden de bovenste luchtwegen gedeeltelijk geblokkeerd waardoor de hond in meer of mindere mate moeite heeft met ademhalen. Vroegtijdig ingrijpen, al dan niet chirurgisch, voorkomt verslechtering van de gezondheid en kan de kwaliteit van leven voor uw hond duidelijk verbeteren.

Wat te doen bij een bloedoor (othematoom) bij hond of kat?

Een othematoom of een bloedoor ontstaat meestal door jeuk aan de oren, bijvoorbeeld door een oorontsteking of oormijten. Door hevig schudden of krabben raakt een bloedvaatje in de oorschelp beschadigd en loopt de oorschelp onderhuids vol met bloed. Meestal is het bloedoor in eerste instantie niet heel pijnlijk voor het dier. Toch is het verstandig zo snel mogelijk een dierenarts op te zoeken om erger te voorkomen. Door de irritatie van het dikke oor kan de hond of kat ook zonder onderliggende oorontsteking blijven krabben en schudden met de kop, waardoor het othematoom steeds groter en ook pijnlijker wordt. Vervolgens kan door bindweefselvorming het oor ernstig vervormen waardoor het dier een blijvend gevoelig of pijnlijk oor houdt. Bij Dierenkliniek Beneden-Leeuwen bieden wij een moderne methode om het bloedoor op effectieve en voor het dier zo min mogelijk belastende wijze te herstellen.

Laser-endochirurgie is de minst belastende effectieve behandeling van een bloedoor of othematoom bij de hond of kat

Een othematoom of een bloedoor is een opeenhoping van bloed tussen de huid en het kraakbeen van de oorschelp. Meestal is het oor wel gevoelig maar niet heel pijnlijk. Toch is het in de meeste gevallen verstandig om zo snel mogelijk na het ontstaan van een othematoom chirurgisch in te grijpen. Langer wachten geeft bindweefselvorming en dit is moeilijk te verwijderen. Bij Dierenkliniek Beneden-Leeuwen kunnen wij uw hond of kat met laser-endochirurgie behandelen, waarmee goede, snelle genezing optreedt op een voor het dier minder pijnlijke manier dan de traditionele hechtingen. Voor behandeling met endoscopie en laserchirurgie mag het bloedoor niet ouder zijn dan 7 dagen.

Blaaskanker of urotheliaal carcinoom in de urinewegen bij de hond

Urotheliaal carcinoom is de meest voorkomende kwaadaardige tumor in de urinewegen bij de hond. De diagnose kan het best gesteld worden met behulp van urethrocystoscopie, waarna een passende behandeling gestart kan worden. Genezing is over het algemeen niet mogelijk, maar een combinatie van laserchirurgie en chemotherapie kan een aanzienlijke verlenging van het leven geven.

Wolven gesteriliseerd via de TLOVE (NOTES) procedure

Twee wilde Appenijnse wolven in Italië zijn via de TLOVE procedure gesteriliseerd en kort na de operatie weer in het wild uitgezet om de wolvenpopulatie te beschermen tegen verdringing door wolf-hond hybriden.

Laparoscopische sterilisatie bij hond en kat

De laparoscopische sterilisatie, sterilisatie via een kijkoperatie, minimaal invasieve sterilisatie, lap spay of laparoscopische ovariëctomie zijn verschillende benamingen voor dezelfde ingreep om het vrouwelijk dier onvruchtbaar te maken. Eigenlijk moet deze ingreep een castratie genoemd worden, omdat de eierstokken verwijderd worden en niet de eileiders onderbonden worden.

TLOVE laparoscopische sterilisatie via NOTES bij de vrouwelijke hond

Er zijn verschillende chirurgische methoden om een vrouwelijke hond te steriliseren, of beter gezegd te castreren, daar de eierstokken verwijderd worden (ovariëctomie). Naast de traditionele open chirurgie, waarbij de organen in de buikholte via een (grote) snede in de buikwand benaderd worden, komen er in navolging van de humane geneeskunde tegenwoordig ook voor dieren steeds meer en betere minimaal-invasieve methoden beschikbaar.

Oesophago-gastroduodenoscopie bij problemen met het spijsverteringskanaal

Dit onderzoek omvat het voorste gedeelte van het spijsverteringskanaal: de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm. Het kan meer inzicht geven in de oorzaken van klachten die voortkomen uit het spijsverteringskanaal. Ook kan met behulp van deze endoscopie een ingeslikt vreemd voorwerp verwijderd worden.