Een othematoom of een bloedoor is een opeenhoping van bloed tussen de huid en het kraakbeen van de oorschelp. Meestal is het oor wel gevoelig maar niet heel pijnlijk. Toch is het in de meeste gevallen verstandig om zo snel mogelijk na het ontstaan van een othematoom chirurgisch in te grijpen. Langer wachten geeft bindweefselvorming en dit is moeilijk te verwijderen. Bij Dierenkliniek Beneden-Leeuwen kunnen wij uw hond of kat met laser-endochirurgie behandelen, waarmee goede, snelle genezing optreedt op een voor het dier minder pijnlijke manier dan de traditionele hechtingen.
Voor behandeling met endoscopie en laserchirurgie mag het bloedoor niet ouder zijn dan 7 dagen.

Een othematoom (bloedoor) moet zo snel mogelijk behandeld worden

Een bloedoor bij hond of kat ontstaat wanneer een bloedvat in de oorschelp beschadigd raakt en het bloed zich ophoopt tussen de huid en het kraakbeen. Wanneer de bloeduitstorting klein is, is het oor meestal niet heel pijnlijk. Toch is het verstandig om zo snel mogelijk een dierenarts op te zoeken om een behandeling te starten. Een kleine bloeduitstorting wordt namelijk vaak snel groter doordat de hond of kat met de kop blijft schudden en waardoor het bloedvat steeds opnieuw openspringt en of er meedere bloedvaten afscheuren en ook gaan bloeden. Bovendien treedt al snel bindweefselvorming op wanneer het othematoom onbehandeld blijft; hierdoor kan blijvend pijnlijk littekenweefsel ontstaan en in ernstige gevallen verschrompelt het oor tot een bloemkooloor. In een ander artikel vindt u meer over het ontstaan en de behandelopties bij een bloedoor.

Laser-endochirurgie bij een bloedoor is effectiever dan leegzuigen en minder belastend dan hechtingen

Traditioneel wordt een bloedoor ofwel aangeprikt en leeggezogen - waarbij de kans groot is dat het oor opnieuw vol loopt met bloed en nog niet kan genezen, ofwel het oor wordt via een grotere snee geleegd en vervolgens met een groot aantal hechtingen door het hele oor gesloten, hetgeen wel effectief is maar pijnlijk voor de hond of kat. Bij Dierenkliniek Beneden-Leeuwen gebruiken we bij voorkeur een moderne methode die de voordelen van de traditionele behandelopties combineert zonder de nadelen ervan. Dit is mogelijk door gebruik van laserchirurgie tijdens een kijkoperatie.

Met endoscopie en laserchirurgie (via kijkoperatie) het lekkende bloedvat sluiten

Via een klein sneetje in de met bloed gevulde bult op de oorschelp wordt met een kleine endoscoop het lekkende bloedvat opgezocht om het bloeden te stelpen. Dit gebeurt onder narcose, waarbij Dierenkliniek Beneden-Leeuwen alles in huis heeft om uw dier veilig door de narcose te begeleiden. Met behulp van de gelijktijdig ingebrachte chirurgische laser, kan in de kleine ruimte van het othematoom zeer nauwkeurig het lekkende bloedvaatje dicht gebrand worden. Soms zijn het ook meerdere bloedvaatjes die beschadigd zijn en die gedicht moeten worden. Dit is met deze endoscopische technieken goed te bekijken. Op deze manier wordt het oor niet alleen van bloed geleegd, maar ook effectief hersteld zodat het na de behandeling niet opnieuw vol kan lopen met bloed.

Bovendien worden tijdens de narcose beide oren met de video-otoscoop onderzocht op een eventueel aanwezige oorinfectie (die vaak indirect het bloedoor heeft veroorzaakt) om deze adequaat te kunnen behandelen.

In onderstaand filmpje is te zien hoe via endoscopie de bloeding in het oor zichtbaar gemaakt wordt, en vervolgens met de laser gestelpt wordt.

Geen hechtingen nodig bij laser-endochirurgie behandeling van een othematoom

Na het sluiten van het bloedvat blijft er een klein wondje in het oor achter, dit hoeft niet gehecht te worden. Dit wondje dient  als drain om het wondvocht, dat nog enkele dagen tot 2 weken blijft ontstaan in de oorschelp, af te voeren.

Uiteraard is het van groot belang om dit wondje en het oor schoon te houden (naast de eventuele behandeling van de oorinfectie). Hiervoor krijgt uw dier enkele dagen antibiotica en een pijnstiller/ontstekingsremmer. Ook moet het dier een kopverband en een halskraag om ter voorkoming dat de hond of kat aan het oor gaat krabben of gaat flapperen met het oor. Wij hebben goede ervaringen met een alternatief, namelijk een head cover (een speciale muts of kap over het hoofd) waarbij de halskraag veelal niet nodig is en de hond beter vrijuit kan bewegen. Ook is de dagelijkse verzorging van het oor eenvoudiger voor de eigenaar en prettiger voor de hond.

Kopverband en hoofdkapje na bloedoor of othematoom bij hondHond voelt zich ongelukkig met het kopverband, maar een stuk beter met het speciale hoofdkapje.

Nabehandeling met lasertherapie om de genezing van een bloedoor te ondersteunen

Wanneer het bloedvat gesloten is en er zich geen nieuw bloed ophoopt tussen de huid en het kraakbeen van de oorschelp, zullen lichaamseigen processen de verschillende lagen van de oorschelp weer met elkaar laten verkleven. Dit proces ondersteunen we met meerdere sessies uitwendige lasertherapie op de oorschelp. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van hetzelfde laserlicht, maar met een zeer veel lager vermogen. Het laserlicht dringt wel in de huidlagen door en stimuleert daar het herstellend vermogen van de lichaamscellen. Hierdoor wordt de genezing versneld en littekenvorming verminderd. Ook vermindert de laserbehandeling pijn, uw dier zal de behandeling over het algemeen als prettig ervaren.

Hoewel wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van lasertherapie geen eenduidige uitsluitsel geeft over de effectiviteit van de behandeling, wordt ondersteunende lasertherapie veel gebruikt in zowel de humane als de veterinaire geneeskunde. Wij hebben hier goede ervaringen mee en er zijn ook geen schadelijke bijwerkingen bekend bij deskundige toepassing.

Genezing bloedoor of othematoom na laser-endochirurgieHet oor onmiddellijk na de operatie en 14 dagen later.

Het beste resultaat bij snelle start behandeling van een bloedoor

Omdat ook een kleine bloeduitstorting snel groter kan worden door het schudden met of krabben aan de kop is het verstandig om bij (verdenking op) een bloedoor niet af te wachten en dezelfde dag contact op te nemen met uw dierenarts.

In een onbehandeld othematoom wordt vrij snel bindweefsel gevormd (na enkele dagen) dat met endochirurgie moeilijk te verwijderen is en dat het uiteindelijke resultaat negatief kan beïnvloeden. Bij al aanwezig overmatig bindweefselvorming (na 1-2 weken) kan het soms aan te bevelen zijn de oorschelp toch open te snijden om het bindweefsel zo goed mogelijk te verwijderen en het oor vervolgens te hechten. Dit is te voorkomen door zo spoedig mogelijk de behandeling te starten en de gewenste bindweefselvorming die nodig is voor genezing door verkleving van de huid- en kraakbeenlagen te ondersteunen.

Kortom, het is aan te bevelen zo spoedig mogelijk (dezelfde dag) na het ontstaan (of ontdekken) van het othematoom contact op te nemen met uw dierenarts, zodat alle behandelopties en het best mogelijke resultaat bereikbaar blijven. Heeft u nog vragen, neemt u dan contact op met Dierenkliniek Beneden-Leeuwen.

Tags: