Een othematoom of een bloedoor ontstaat meestal door jeuk aan de oren, bijvoorbeeld door een oorontsteking of oormijten. Door hevig schudden of krabben raakt een bloedvaatje in de oorschelp beschadigd en loopt de oorschelp onderhuids vol met bloed. Meestal is het bloedoor in eerste instantie niet heel pijnlijk voor het dier. Toch is het verstandig zo snel mogelijk een dierenarts op te zoeken om erger te voorkomen. Door de irritatie van het dikke oor kan de hond of kat ook zonder onderliggende oorontsteking blijven krabben en schudden met de kop, waardoor het othematoom steeds groter en ook pijnlijker wordt. Vervolgens kan door bindweefselvorming het oor ernstig vervormen waardoor het dier een blijvend gevoelig of pijnlijk oor houdt. Bij Dierenkliniek Beneden-Leeuwen bieden wij een moderne methode om het bloedoor op effectieve en voor het dier zo min mogelijk belastende wijze te herstellen.

Wat is een othematoom?

De oorschelp van een hond of kat bestaat uit 2 lagen huid – aan de buitenkant behaard en aan de binnenkant grotendeels kaal – met daartussen een laagje kraakbeen en bloedvaatjes die het oor van bloed voorzien. Wanneer een bloedvaatje beschadigd raakt ontstaat een bloeduitstorting en hoopt het bloed zich op tussen het kraakbeen en de huid, meestal aan de binnenkant van het oor. Het uitstromende bloed duwt de huid en het kraakbeen uit elkaar, waardoor een steeds groter wordende met bloed gevulde bult in de oorschelp ontstaat.

Hoe ontstaat een bloedoor?

Een bloedoor of othematoom wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door jeuk aan de oren, ten gevolge van een oorontsteking.  De honden schudden zo veel met de oren, dat een beschadiging van een bloedvat een bloeduitstorting veroorzaakt. De oorschelp loopt vol met bloed, wordt zwaarder en gevoelig. Dit leidt weer tot meer schudden en krabben, waardoor het bloedvat steeds opnieuw openspringt. Omdat het oor vol loopt met bloed komen andere bloedvaten onder spanning te staan en scheuren uiteindelijk ook.

Een othematoom komt vaak voor bij honden en soms ook bij katten, het bloedoor wordt zichtbaar als een dik oor en voelt aan als een blaar gevuld met vloeistof. Het oor is meestal wel gevoelig, maar niet extreem pijnlijk. Toch is het in het belang van het dier om zo snel mogelijk een dierenarts op te zoeken om erger te voorkomen. Bij Dierenkliniek Beneden-Leeuwen beschouwen wij behandeling van een bloedoor meestal dan ook als een operatie met prioriteit.

Behandeling van een othematoom of bloedoor

Uiteraard moet de oorzaak van het bloedoor, zoals bijvoorbeeld een oorontsteking, onderzocht en vervolgens gelijktijdig behandeld worden om het schudden met de kop te voorkomen en het othematoom te kunnen laten genezen.

Er zijn verschillende behandelmethoden in gebruik om de oorschelp te laten genezen:

  • Natuurlijke genezing: Zonder verdere behandeling kan een bloedoor bij een hond of kat na ongeveer 8 weken herstellen, mits het schudden met de kop voorkomen kan worden; een eventuele oorontsteking moet dus wel degelijk behandeld worden. Het uitgestroomde bloed wordt na verloop van tijd door het lichaam opgenomen en er treedt bindweefselvorming op. Helaas verschrompelt de oorschelp in veel gevallen door deze bindweefselvorming tot er een zogenaamd bloemkooloor ontstaat. Dit vormt voor de hond of kat een blijvend gevoelig of zelfs pijnlijk litteken en kan door de vernauwing van de gehoorgang in de toekomst ook een verhoogde kans op oorontstekingen geven. Bij Dierenkliniek Beneden-Leeuwen vinden wij dit in bijna alle gevallen geen reële optie.
  • Bloedoor (othematoom) met een naald leegzuigen: Bij deze behandeling wordt het bloedoor aangeprikt en geleegd, waarna het oor verder vanzelf kan genezen. In de meeste gevallen kan dit aanprikken zonder narcose plaatsvinden, maar het is uiteraard wel pijnlijk voor het dier. Een groot nadeel van deze methode is dat het oor in veel gevallen weer vol loopt, waardoor het opnieuw aangeprikt moet worden. Om dit te voorkomen wordt het oor opgebonden en een strak kopverband aangelegd dat tegendruk moet geven op het oor, maar ook dan loopt in veel gevallen het oor toch weer vol. Bovendien kan met het aanprikken alleen het bloed weggehaald worden, maar blijft gestold bloed en al gevormd littekenweefsel achter waardoor de oorschelp toch weer kan vervormen. Ter ondersteuning van de genezing wordt soms een ontstekingsremmer (corticosteroiden) in het oor (in de ruimte van het othematoom) gespoten, omdat dit de genezing zou versnellen en de littekenvorming zou verminderen. De werkzaamheid hiervan is echter nooit goed aangetoond en door de ontstekingsremmers wordt de kans juist groter dat zich in de oorschelp een abces ontwikkeld. Al met al achten wij het aanprikken en leegzuigen van het othematoom in slechts enkele gevallen kansrijk, waarbij we de genezing ondersteunen (versnelde verkleving, verminderde bindweefselvorming) met uitwendige laserbehandeling (link) en niet met het inspuiten van corticosteroiden.
  • Chirurgisch ingrijpen met hechtingen: Een snelle en effectieve methode is het (onder volledige narcose) opensnijden van het hematoom waarbij het bloed, stolsels en eventueel gevormd litteken weefsel verwijderd wordt. Vervolgens wordt een groot aantal hechtingen geplaatst over de hele oorschelp. Deze hechtingen doorsteken alle lagen van de oorschelp zodat verdere bloedingen worden tegengegaan en de huid- en kraakbeenlagen na verloop van tijd met elkaar verkleven. Deze hechtingen zijn redelijk pijnlijk voor de hond of kat. Pijnbestrijding is noodzakelijk gedurende de hele periode dat de hechtingen aanwezig zijn. Na ongeveer 4 weken is het oor genezen, over het algemeen met geringe vervorming van de oorschelp. Het oor kan enigszins verkreukeld blijven, maar dit hoeft geen problemen voor de hond of kat op te leveren.
  • Othematoom (bloedoor) herstellen met een kijkoperatie en lasertherapie: Bij Dierenkliniek Beneden-Leeuwen hebben wij de faciliteiten en de expertise om deze zeer doeltreffende en voor uw dier minst belastende ingreep uit te voeren. In het volgende artikel vindt u meer informatie over deze behandeloptie. Door onder narcose een klein sneetje in het othematoom te maken kan met behulp van een kijkoperatie het lekkende bloedvat (of bloedvaten) opgespoord worden en met de laser gesloten worden zodat het bloeden stopt. Vervolgens wordt de oorschelp uitwendig met de laser behandeld zodat het genezingsproces versneld wordt en de huid- en kraakbeenlagen weer met elkaar verkleven. Er zijn dan geen hechtingen meer nodig. Deze methode geeft de beste resultaten en met minder pijn en ongemak voor uw dier. Afhankelijk van de grootte van het hematoom is het oor na 2 tot 3 weken hersteld, waarbij nauwelijks littekenweefgevormd wordt. Voor behandeling met endoscopie en laserchirurgie mag het bloedoor niet ouder zijn dan 7 dagen. 

Overlegt u met uw dierenarts welke behandeling het meest geschikt is voor uw dier. In alle gevallen is het aan te bevelen zo spoedig mogelijk (dezelfde dag) na het ontstaan (of ontdekken) van het othematoom contact op te nemen met uw dierenarts, zodat alle behandelopties mogelijk blijven. Heeft u nog vragen, neemt u dan contact op met Dierenkliniek Beneden-Leeuwen.

Tags: