Met specifieke faciliteiten en expertise maakt Dierenkliniek Beneden-Leeuwen endoscopie en endochirurgie ook voor uw dier mogelijk.

Vierkant-Artroscopie450x450

Endoscopie betekent letterlijk naar binnen kijken. Door nieuwe ontwikkelingen in instrumentarium en apparatuur heeft de al langer bestaande endoscopie een geweldige impuls gekregen. Dit geldt zowel voor de diagnostiek als voor de therapeutische mogelijkheden.

In navolging van de humane geneeskunde wordt in de diergeneeskunde de endoscopie en de endochirurgie steeds meer toegepast. Dierenkliniek Beneden-Leeuwen heeft de kennis en apparatuur in huis om deze techniek ook voor uw dier in te kunnen zetten.

De doelstelling van de endoscopie en endochirurgie is steeds dat uw dier minder belast wordt tijdens de diagnostiek en de therapie. Hierdoor kunnen diagnoses beter gesteld worden, en gaat het herstel van uw dier sneller, met minder pijn en minder kans op complicaties.

Hieronder vindt u diverse artikelen die u een beeld geven van de mogelijkheden in onze dierenkliniek. Staat wat u zoekt er niet bij, of heeft u vragen, neem dan contact met ons op.

Laparoscopische sterilisatie

Laparoscopische sterilisatie (of eigenlijk castratie) van een vrouwelijke hond of kat is waarschijnlijk de meest bekende toepassing van endoscopie en endochirurgie. Het dier wordt onvruchtbaar gemaakt door de eierstokken te verwijderen via twee kleine sneetjes in de buik. De wond is hierdoor veel kleiner dan bij open chirurgie, waardoor de ingreep veel minder belastend is voor het dier en het herstel veel vlotter verloopt. Laparoscopische sterilisatie is mogelijk bij zowel grote als kleine honden, katten en (soms) konijnen.

Lees hier het artikel

Transvaginale laparoscopische sterilisatie via NOTES bij de vrouwelijke hond

De minst belastende manier voor uw hond om haar te steriliseren is door middel van een laparoscopische sterilisatie via de vaginawand. Dit heet transvaginale laparoscopische ovariëctomie, afgekort TVLOVE. De chirurgische techniek om gebruik te maken van natuurlijke lichaamsopeningen om inwendige organen bij een kijkoperatie te benaderen wordt NOTES genoemd: Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery.

Lees hier het artikel

Oesophagogastroduodenoscopie bij problemen met het spijsverteringskanaal

Dit onderzoek omvat het voorste gedeelte van het spijsverteringskanaal: de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm. Het kan meer inzicht geven in de oorzaken van klachten die voortkomen uit het spijsverteringskanaal. Ook kan met behulp van deze endoscopie een ingeslikt vreemd voorwerp verwijderd worden.

Lees hier het artikel

Urineblaasstenen verwijderen

Urineblaasstenen worden regelmatig gediagnosticeerd bij honden en katten. In veel gevallen is operatief verwijderen de beste optie, de klachten verminderen vrijwel direct. De gouden standaard voor het chirurgisch verwijderen van urineblaasstenen is met behulp van endoscopie. Meer hierover vindt u op de pagina Urologie.

Lees hier het artikel