Met specifieke faciliteiten en expertise maakt Dierenkliniek Beneden-Leeuwen endoscopie en endochirurgie ook voor uw dier mogelijk.

Vierkant-Artroscopie450x450

Endoscopie betekent letterlijk naar binnen kijken. Door nieuwe ontwikkelingen in instrumentarium en apparatuur heeft de al langer bestaande endoscopie een geweldige impuls gekregen. Dit geldt zowel voor de diagnostiek als voor de therapeutische mogelijkheden.

In navolging van de humane geneeskunde wordt in de diergeneeskunde de endoscopie en de endochirurgie steeds meer toegepast. Dierenkliniek Beneden-Leeuwen heeft de kennis en apparatuur in huis om deze techniek ook voor uw dier in te kunnen zetten.

De doelstelling van de endoscopie en endochirurgie is steeds dat uw dier minder belast wordt tijdens de diagnostiek en de therapie. Hierdoor kunnen diagnoses beter gesteld worden, en gaat het herstel van uw dier sneller, met minder pijn en minder kans op complicaties.

Hieronder vindt u diverse artikelen die u een beeld geven van de mogelijkheden in onze dierenkliniek. Staat wat u zoekt er niet bij, of heeft u vragen, neem dan contact met ons op.

Laparoscopische sterilisatie bij hond en kat

De laparoscopische sterilisatie, sterilisatie via een kijkoperatie, minimaal invasieve sterilisatie, lap spay of laparoscopische ovariëctomie zijn verschillende benamingen voor dezelfde ingreep om het vrouwelijk dier onvruchtbaar te maken. Eigenlijk moet deze ingreep een castratie genoemd worden, omdat de eierstokken verwijderd worden en niet de eileiders onderbonden worden.

TVLOVE laparoscopische sterilisatie via NOTES bij de vrouwelijke hond

Er zijn verschillende chirurgische methoden om een vrouwelijke hond te steriliseren, of beter gezegd te castreren, daar de eierstokken verwijderd worden (ovariëctomie). Naast de traditionele open chirurgie, waarbij de organen in de buikholte via een (grote) snede in de buikwand benaderd worden, komen er in navolging van de humane geneeskunde tegenwoordig ook voor dieren steeds meer en betere minimaal-invasieve methoden beschikbaar.

Urineblaasstenen bij honden en katten

Urineblaasstenen worden regelmatig gediagnosticeerd bij honden en katten. In veel gevallen is operatief verwijderen de beste optie, de klachten verminderen vrijwel direct. De gouden standaard voor het chirurgisch verwijderen van urineblaasstenen is met behulp van endoscopie (minimaal invasieve chirurgie).

Oesophago-gastroduodenoscopie bij problemen met het spijsverteringskanaal

Dit onderzoek omvat het voorste gedeelte van het spijsverteringskanaal: de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm. Het kan meer inzicht geven in de oorzaken van klachten die voortkomen uit het spijsverteringskanaal. Ook kan met behulp van deze endoscopie een ingeslikt vreemd voorwerp verwijderd worden.

Minimaal invasieve behandeling van urinewegstenen in de urineblaas en plasbuis bij honden en katten

Voor het wegnemen van urineblaasstenen bij honden en katten zijn meerdere minimaal invasieve behandelingen mogelijk. Bij de meeste methoden worden de blaasstenen met een zogenaamde kijkoperatie (endoscopie) via de plasbuis benaderd, er zijn dan dus zelfs geen kleine wondjes in de huid nodig. Dierenkliniek Beneden-Leeuwen heeft de faciliteiten om uw dier met één van deze behandelingen te helpen.