De laparoscopische sterilisatie, sterilisatie via een kijkoperatie, minimaal invasieve sterilisatie, lap spay of laparoscopische ovariëctomie zijn verschillende benamingen voor dezelfde ingreep om het vrouwelijk dier onvruchtbaar te maken. Eigenlijk moet deze ingreep een castratie genoemd worden, omdat de eierstokken verwijderd worden en niet de eileiders onderbonden worden.

De voordelen van laparoscopische sterilisatie

De laparoscopische sterilisatie heeft een aantal voordelen boven de traditionele methode. Afhankelijk van de toegepaste methode zijn er één, twee of drie sneetjes van een halve tot één centimeter (wij werken via één of twee sneetjes). Hierdoor is er minder kans op infectie, minder napijn en geen risico op een wondbreuk. De eierstokken worden niet onderbonden met een hechtdraad, maar dichtgesmolten (geseald) met minder kans op nabloeden. Hiervoor gebruiken wij een moderne techniek, de LOTUS sealschaar (Laparoscopic Operation by Torsional UltraSound). Het weefsel wordt met ultrageluid dichtgesmolten en doorgesneden. Bij honden wordt daarnaast gebruik gemaakt van een Endograb retractor TM. Daarmee worden de eierstokken gedurende de operatie aan de binnenzijde van de buikwand vastgehouden. Het voordeel van deze methode is dat er minder van de mooie vacht geschoren hoeft te worden en er geen sterilisatiehaak door de buikwand aangebracht wordt. De belasting voor het dier wordt hiermee nog verder verlaagd.

Bij een laparoscopische sterilisatie is er een beter overzicht in de buik dan bij een traditionele sterilisatie en kunnen alle buikorganen beter worden bekeken en beoordeeld. Het onderzoek van de buikorganen en de operatie worden via een video-opname vastgelegd, welke u eventueel met een USB memory stick mee kunt nemen. Bij honden met een verhoogd risico op een maagkanteling kan de maag tijdens de laparoscopische sterilisatie gelijk worden vastgezet. De ingreep duurt minder lang, waardoor de narcoseperiode korter is. De huid wordt gelijmd. Hierdoor heeft de hond of kat geen kraag nodig, maar een MPS shirt is aan te bevelen. Vanwege deze voordelen herstelt uw dier sneller en is er minder littekenweefsel.

Bespreek de beste optie voor het steriliseren van uw hond of kat

Neem contact op met de dierenarts om te bespreken of de laparoscopische sterilisatie ook voor uw dier de beste optie is, of dat ze eventueel ook via de vaginawand gesteriliseerd kan worden: transvaginale laparoscopische sterilisatie (alleen bij de hond). Deze methode is zelfs nog minder belastend dan de laparoscopische sterilisatie. (Lees meer)

De voorbeelden hieronder geven een idee van de mogelijkheden: laparoscopische sterilisatie is mogelijk bij honden - zowel een kleine chihuahua, als een grote Sint Bernhard van 55 kg - en ook bij katten en konijnen (Vlaamse reus).

Op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren vindt u een uitgebreide folder met de voor- en nadelen van het steriliseren (castreren) van uw teefje, ongeacht met welke methode dat gebeurt.

De kosten van laparoscopische sterilisatie bij hond of kat

Voor informatie over de tarieven van traditionele sterilisati en laparoscopische sterilisatie bij hond of kat, en van transvaginale laparoscopische sterilisatie bij honden kunt u contact opnemen.

Het plaatsen van een Endograb Retractor en de laparoscopische sterilisatie via een twee-poorts techniek bij een hond.
Laparoscopische sterilisatie bij een kat.
Laparoscopische sterilisatie bij een Chihuahua.
Laparoscopische sterilisatie bij een Sint Bernhard.

Tags: