Dierenkliniek Beneden-Leeuwen kan uw dier ook helpen met specialistische onderzoeken en ingrepen op het gebied van orthopedie.

Vierkant-Orthopedie1040x1040

Orthopedie of orthopedische chirurgie omvat alle aandoeningen aan het steun- en bewegingsapparaat: botten, gewrichten, spieren, banden en pezen. Het meest bekend bij huisdieren zijn botbreuken, pijnlijke gewrichten door verschillende oorzaken en verscheuringen in banden en pezen. Dierenkliniek Beneden-Leeuwen blijft voortdurend innoveren ook op dit gebied en krijgt dan ook vaak patiënten van buitenaf met orthopedische problemen.

Zo hebben wij bijvoorbeeld veel ervaring en alle faciliteiten in huis om een gescheurde kruisband bij de hond met een zogenoemde TTA-Rapid operatie functioneel te herstellen. Of om met behulp van artroscopie beschadigingen in gewrichten in beeld te brengen en eventueel (chirurgisch) te behandelen of het resultaat van voorgaande behandeling te volgen.

Enkelvoudige of complexe fracturen van diverse diersoorten kunnen in onze moderne operatiekamer goed behandeld worden. Ook hiervoor blijven de behandelmogelijkheden zich ontwikkelen.

Hieronder vindt u enkele artikelen over voorbeelden van orthopedische problemen die in onze dierenkliniek behandeld worden. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

TTA-Rapid operatie bij gescheurde kruisband

Een verscheuring van de voorste kruisband is één van de meest voorkomende beschadigingen van het kniegewricht bij de hond. Het kniegewricht wordt instabiel, veroorzaakt pijn, kreupelheid, en een toenemend verval van het gewricht. Neemt men geen maatregelen dan raakt het kniegewricht chronisch ontstoken, verdikt en de functie neemt af met als gevolg dat de hond blijvend kreupel blijft. Deze situatie moet men zien te voorkomen. Bij honden beginnen drie dagen na de verscheuring van de voorste kruisband al microscopische veranderingen op te treden, welke leiden tot osteoartritis. Vroeg en doeltreffend ingrijpen is de beste methode om dit te voorkomen. De stabiele constructie, de geringe invloed op de overige biomechanica van het kniegewricht, de relatief voor de hond weinig belastende operatie en kleine kans op complicaties maakt de TTA-Rapid tot de eerste keuze voor de behandeling van de gedeeltelijke of totale verscheuring van de voorste kruisband bij de hond.

Lees hier het artikel

Artroscopie: kijken in gewrichten

Gewrichten kunnen door diverse oorzaken beschadigd worden. Voor een adequate behandeling is het van belang de beschadigingen goed in beeld te brengen. Met behulp van artroscopie zijn de beschadigingen beter in beeld te brengen dan met bijvoorbeeld alleen röntgen, en zijn ook eventuele chirurgische behandelmogelijkheden beter, met sneller herstel voor uw dier. Of er kan gekeken worden hoe voorgaande behandelingen verlopen.

Lees hier het artikel

Osteoarthritis (artrose)

Osteoarthritis of artrose is een chronische gewrichtsziekte die wordt veroorzaakt door afbraak van het kraakbeen in het gewricht. Dit leidt tot ontstekingsreacties in het gewricht, verminderde beweeglijkheid en pijn. De afbraak van kraakbeen kan door ouderdom veroorzaakt worden (primaire OA) of secundair zijn na een beschadiging in het gewricht. Echte genezing is (vooralsnog) niet mogelijk, de behandeling is erop gericht het voortschrijden van de ziekte te vertragen en de kwaliteit van leven voor uw dier te verbeteren.

Lees hier het artikel