Dierenkliniek Beneden-Leeuwen kan uw dier ook helpen met specialistische onderzoeken en ingrepen op het gebied van orthopedie.

Fractuur hond

Orthopedie of orthopedische chirurgie omvat alle aandoeningen aan het steun- en bewegingsapparaat: botten, gewrichten, spieren, banden en pezen. Het meest bekend bij huisdieren zijn botbreuken, pijnlijke gewrichten door verschillende oorzaken en verscheuringen in banden en pezen. Dierenkliniek Beneden-Leeuwen blijft voortdurend innoveren ook op dit gebied en krijgt dan ook vaak patiënten van buitenaf met orthopedische problemen.

Zo hebben wij bijvoorbeeld veel ervaring en alle faciliteiten in huis om een gescheurde voorste kruisband bij de hond met een TTA-Rapid operatie, een TPLO operatie of een TightRope operatie functioneel te herstellen. Of om met behulp van artroscopie beschadigingen in gewrichten in beeld te brengen en eventueel (chirurgisch) te behandelen of het resultaat van voorgaande behandeling te volgen. 

Indien uw hond is gediagnosticeerd met een afwijkend heupgewricht, heupdysplasie met artrose, kan een heupprothese van af een leeftijd van 10 maanden een oplossing bieden.  Met de komst van de 6de generatie  cementless total hip replacement implantaten van KYON , Zwitserland, zijn de vooruitzichten voor de honden die een heupprothese nodig hebben, zeer goed te noemen. Deze honden zullen, na de operatie en de herstelfase, pijnloos en comfortabel verder kunnen met hun leven.

Enkelvoudige of complexe fracturen van diverse diersoorten kunnen in onze moderne operatiekamer goed behandeld worden. Met behulp van fluoroscopie kunnen we tijdens de operatie exact de positie van de botdelen, gewrichten, implantaten en schroeven bepalen. Dierenkliniek Beneden Leeuwen gebruikt de ALPS 2 implantaten en locking schroeven van KYON, Zwitserland.  https://www.kyon.ch

Verder kunt u bij dierenkliniek Beneden Leeuwen terecht voor de behandeling van elleboogdysplasie, LPC, LPA, patellaluxatie, meniscusbeschadigingen, heupdysplasie, artrose, heupkopresecties (FHNO) en  ACP behandelingen.

Hieronder vindt u enkele artikelen over voorbeelden van orthopedische problemen die in onze dierenkliniek behandeld worden. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Heupprothese of heupimplantaat bij de hond

Wanneer uw hond ernstige artrose door heupdysplasie, een gebroken heup of heupluxatie heeft, kan een heupprothese of heupimplantaat uw hond er weer helemaal bovenop helpen. Afhankelijk van de gesteldheid van het heupgewricht kan een Total Hip Replacement (THR) of een Partial Hip Replacement (PHR) een uitstekende optie zijn om uw hond nog jarenlang van een pijnvrij leven te laten genieten.

TTA-Rapid operatie bij gescheurde kruisband

Een gescheurde kruisband is één van de meest voorkomende beschadigingen van het kniegewricht bij de hond. Het kniegewricht wordt instabiel, wat pijn en kreupelheid veroorzaakt en een verdere beschadiging van het gewricht. Zonder adequate behandeling raakt het kniegewricht chronisch ontstoken en kan de hond blijvend kreupel blijven. Drie dagen na de verscheuring van de voorste kruisband beginnen al microscopische veranderingen op te treden, welke leiden tot osteoartritis. Vroeg en doeltreffend ingrijpen is de beste methode om dit te voorkomen. Neem dus bij kreupelheid van uw hond altijd zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts.

Artroscopie voor onderzoek en behandeling in het gewricht

Gewrichten kunnen door diverse oorzaken beschadigd worden. Voor een adequate behandeling is het van belang de beschadigingen goed in beeld te brengen. Met behulp van artroscopie zijn de beschadigingen beter in beeld te brengen dan met bijvoorbeeld alleen röntgen, en zijn ook eventuele chirurgische behandelmogelijkheden beter, met sneller herstel voor uw dier. Of er kan gekeken worden hoe voorgaande behandelingen verlopen.

Osteoarthritis (artrose) bij hond en kat - geen genezing, wel behandeling

Osteoarthritis of artrose is een chronische gewrichtsziekte die wordt veroorzaakt door afbraak van het kraakbeen in het gewricht. Dit leidt tot ontstekingsreacties in het gewricht, verminderde beweeglijkheid en pijn. De afbraak van kraakbeen kan door ouderdom veroorzaakt worden (primaire OA) of secundair zijn na een beschadiging in het gewricht. Echte genezing is (vooralsnog) niet mogelijk, de behandeling is erop gericht het voortschrijden van de ziekte te vertragen en de kwaliteit van leven voor uw hond of kat te verbeteren.