Er zijn verschillende chirurgische methoden om een vrouwelijke hond te steriliseren, of beter gezegd te castreren, daar de eierstokken verwijderd worden (ovariëctomie). Naast de traditionele open chirurgie, waarbij de organen in de buikholte via een (grote) snede in de buikwand benaderd worden, komen er in navolging van de humane geneeskunde tegenwoordig ook voor dieren steeds meer en betere minimaal-invasieve methoden beschikbaar.

Dierenkliniek Beneden-Leeuwen heeft zich gespecialiseerd in deze minimaal-invasieve chirurgie, die voor uw dier veel minder belastend is dan de open chirurgie. De laparoscopische sterilisatie wordt al enkele jaren veelvuldig toegepast in onze praktijk. Hierover kunt u in een ander artikel meer lezen. Ook de verdergaande innovatieve methode - en nóg minder belastend voor uw hond - om via NOTES een hond te steriliseren wordt steeds meer gevraagd.

TLOVE laparoscopische ovariëctomie, (NOTES sterilisatie) bij de hond

Het is tegenwoordig ook mogelijk om teven via de vaginawand (transvaginaal) met behulp van een kijkoperatie te steriliseren. Deze manier van opereren wordt NOTES chirurgie genoemd. NOTES staat voor Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery. Dit is chirurgie waarbij gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke lichaamsopeningen. In plaats van in de buikwand, wordt in de wand van de lichaamsopening (in dit geval de vagina) een kleine opening gemaakt. Hierdoor kunnen endoscopische instrumenten in de buikholte worden gebracht waarmee de laparoscopische operatie kan worden uitgevoerd.

Het grote voordeel van deze benadering om de hond te steriliseren, is dat er zelfs geen kleine wondjes meer in de buikwand zitten, zoals bij de laparoscopische sterilisatie. De hond zou na de operatie aan deze wondjes kunnen likken, waardoor een infectie zou kunnen ontstaan. Het gebruik van een halskraag of MPS shirt is bij een NOTES sterilisatie niet meer nodig.

De operatie via de vaginawand is ook minder pijnlijk in vergelijking met de operatie via de buikwand. Bij deze chirurgie wordt geen hechtmateriaal meer gebruikt, waardoor het lichaam ook minder belast wordt. De genezingsperiode is slechts 5 dagen in plaats van de gebruikelijke 10 dagen. De operatie kan poliklinisch worden uitgevoerd. 

Minst belastende methode om uw hond te laten steriliseren

NOTES sterilisatie is op dit moment de minst belastende methode om uw hond te laten steriliseren. In het buitenland wordt deze techniek al in de diergeneeskunde toegepast. Dierenkliniek Beneden-Leeuwen is op dit moment één van de weinige klinieken in Nederland, die de transvaginale laparoscopische ovariëctomie, TLOVE, uitvoert.

In 2019 is over deze behandeling een wetenschappelijk artikel van Geert-Jan Arntz gepubliceerd: Geert-Jan H. M. Arntz DVM, CertENDO, CertSAS; "Transvaginal laparoscopic ovariectomy in 60 dogs: Description of the technique and comparison with 2-portal-access laparoscopic ovariectomy"; Veterinary Surgery, 2019;1–9. De samenvatting van dit artikel (in het Engels) vindt u hier. Inmiddels heeft Geert-Jan Arntz al meer dan 500 honden met succes via deze methode gesteriliseerd, en zelfs twee wilde wolven.

De kosten van NOTES laparoscopische sterilisatie

Deze methode is op dit moment geschikt voor teven met een lichaamsgewicht tussen de 10 en 35 kg. De totale kosten van deze ingreep zijn afhankelijk van het lichaamsgewicht.

Transvaginale laparoscopische ovariectomie / sterilisatie bij een hond.
De vaginawand wordt geperforeerd om toegang te krijgen tot de buikholte. Vervolgens wordt de eierstok middels een ovariectomie-haakje vastgehouden. Daarna wordt de eierstok met behulp van een ultrageluidscalpel losgemaakt en verwijderd via de vagina.

Tags: