Dit onderzoek omvat het voorste gedeelte van het spijsverteringskanaal: de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm. Het kan meer inzicht geven in de oorzaken van klachten die voortkomen uit het spijsverteringskanaal. Ook kan met behulp van deze endoscopie een ingeslikt vreemd voorwerp verwijderd worden.

Problemen in het spijsverteringskanaal

Oesophago-gastroduodenoscopie betreft het onderzoek van het voorste gedeelte van het spijsverteringskanaal: de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm. Dit endoscopisch onderzoek wordt uitgevoerd, indien er na algemeen lichamelijk onderzoek, aangevuld met bloedonderzoek, urine-onderzoek, röntgenfoto´s en eventueel echografie geen oorzaken zijn gevonden voor de volgende symptomen:

  • Chronisch braken
  • Bloedbraken
  • Chronische diarree
  • Onverklaarbaar verlies van eetlust
  • Overmatig speekselen, moeilijk slikken
  • Of wanneer een ingeslikt voorwerp gelocaliseerd moet worden in slokdarm, maag of twaalfvingerige darm

Visueel onderzoek en biopten

Gedurende het onderzoek wordt het slijmvlies beoordeeld op kleur, doorbloeding, structuur, vorm en op de aanwezigheid van tumoren en poliepen. Verder wordt er gelet op de aanwezigheid van vreemde voorwerpen, voedsel, vloeistof en de bewegingen van de slokdarm, maag, darmen. Daarnaast kunnen er biopten (stukjes weefsel) van het slijmvlies genomen worden, welke door een patholoog worden beoordeeld. De patiënt moet voor het onderzoek minimaal 24 uur vasten en wordt onder narcose gebracht. 

Verwijdering vreemd voorwerp

Wanneer een vreemd voorwerp is ingeslikt en dit niet met braken verwijderd kan worden en/of niet zichtbaar is te maken met behulp van röntgen of echografie, kan het met behulp van oesophagogastroduodenoscopie gelokaliseerd (en soms ook verwijderd) worden als het voorwerp zich nog in de maag of twaalfvingerige darm bevindt. Indien een vreemd voorwerp niet via de slokdarm verwijderd kan worden, is het met behulp een laparoscopie mogelijk de maag te openen en het vreemd voorwerp te verwijderen. De snede is bij deze minimaal invasieve benadering kleiner en dus minder pijnlijk dan met de open chirurgie benadering.

Binnenkant maagslijmvlies kat
Slokdarm kat
Maagslijmvliesontsteking bij een hond ten  gevolge van een voedingsallergie (eosinofiele gastritis)
Kindersokken in de maag van een 3 maanden oude pup

De verwijderde kindersokken
De verwijderde kindersokken

 

Tags:

Tags

[] [] 300