Video otoscopie is het kijken in en het onderzoeken van het oor met een camera die met een beeldverwerkende monitor verbonden is. Ooraandoeningen bij hond en kat zijn een van de meest voorkomende problemen in de diergeneeskunde van de kleine huisdieren. Het is vaak een uitdaging voor wat betreft de diagnose en de therapie. Video-otoscopie is een enorme verbetering voor de diagnostiek en behandeling van oorproblemen. De dierenarts heeft hiermee de mogelijkheid om de veranderingen in de gehoorgang beter zichtbaar te maken en te beoordelen. Dit geldt des te meer voor het gebied bij het trommelvlies en speciaal in het middenoor.

Voor de eigenaar van het huisdier is het nu mogelijk om mee te kijken, waardoor deze meer betrokken wordt bij de beoordeling van het oor en gemakkelijker kan begrijpen wat de problemen zijn en waarom voor een bepaalde behandeling wordt gekozen. Na een behandeling kan een eigenaar opnieuw meekijken en het effect van de behandeling zien.

Behandelingen

Video-otoscopie heeft het grote voordeel dat er meer behandelingen uitgevoerd kunnen worden. Naast het bekijken van het oor, kan onder zicht

  • het oor worden gespoeld,
  • een biopt worden afgenomen,
  • een injectie in het oor gegeven worden,
  • een vreemd voorwerp worden verwijderd,
  • het trommelvlies worden ingesneden om het middenoor te beoordelen en te behandelen, waarna het trommelvlies weer dichtgroeit.

De video-otoscoop monitor kan foto's en videobeelden maken. Deze kunnen aan het patiëntendossier worden toegevoegd en voor de dierenarts en de eigenaar een duidelijk beeld geven van het ziekteproces en van de uitgevoerde behandelingen.

Gezond oor van een Duitse herder
Oorontsteking met veel oorsmeer
Oorontsteking, die pas goed zichtbaar wordt na het spoelen van het oor.
Oormijt bij een kat

Tags:

Tags

[] []