Artroscopie betekent letterlijk kijken in gewrichten. Bij de hond komen in de eerste plaats het schouder-, het elleboog- en het kniegewricht in aanmerking voor een artroscopie. Het gebruik van artroscopie bij de hond voor behandeling en diagnose is de afgelopen 10 - 15 jaar toegenomen door de enorme ontwikkelingen van het instrumentarium en technieken. De verbeteringen in de artroscopie hebben geleid tot een beter beeld van de beschadigingen, een kortere operatietijd, een verminderde beschadiging van het gewricht en sneller herstel van de patiënt.

Met behulp van artroscopie kunnen vroege en zeer kleine beschadigingen zichtbaar gemaakt worden, die met röntgenologie dan nog niet zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld bij een verscheuring van de voorste kruisband van de knie van een hond, wordt met behulp van artroscopie onderzocht in hoeverre het instabiel geworden kniegewricht al is beschadigd en aanvullende behandeling nodig is (zie het artikel over de TTA-Rapid operatie).

Daarnaast kan men met behulp van artroscopie ook het resultaat van voorgaande behandelingen controleren, de ontwikkelingen van zieke gewrichten nauwkeurig volgen en beter beslissingen nemen met betrekking tot vervolgbehandelingen. Denk hierbij aan de behandeling van osteoarthritis of artrose (zie het artikel over osteoarthritis).

Het gebruik van kleiner instrumentarium, ingebracht door ontstoken gewrichtskapsels, leidt in vergelijking tot open gewrichtschirurgie tot minder beschadiging van zenuwuiteinden. Wat minder postoperatieve complicaties, en een sneller herstel en gebruik van het gewricht en been tot gevolg heeft.

Artroscopie bij een hond met ernstige synovitis in de knie (gewrichtsslijmvliesaandoening)Slagadertje in het vetbed onder de kniepees

Ernstige ontsteking van het gewrichtsslijmvlies en artrose (beschadiging van het kraakbeen)

Tags:

Tags

[]