Röntgenfoto's en echobeelden zijn belangrijke hulpmiddelen bij de diagnostiek, deze technieken geven de mogelijkheid om het inwendige van het dier te onderzoeken, veelal zonder dat het dier gesedeerd hoeft te worden.

Radiologie/röntgenologie

Röntgenologie is uitermate geschikt voor onderzoek aan de harde delen van het lichaam zoals het skelet en het gebit. In de weke delen kan het worden toegepast bij onderzoek aan de longen, het hart en het maagdarmkanaal. Daarnaast kan het informatie geven over de lever, de nieren, de blaas, de baarmoeder, de milt en de prostaat.

Dierenkliniek Beneden Leeuwen beschikt over een modern digitaal röntgenapparaat. De verwerking van de beelden die met hoge resolutie opgenomen worden kan bijgestuurd worden wat betreft belichting en contrast, waardoor uit iedere röntgenfoto de maximale informatie gehaald kan worden.

Digitaal röntgenapparaat

HD- en ED-röntgenfoto's

Voor de fokkerij van veel rashonden is het een vereiste dat de ouderdieren vooraf röntgenologisch gekeurd worden op heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED). Dierenkliniek Beneden-Leeuwen heeft een overeenkomst met de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied en kan officiële HD- en ED-röntgenfoto's maken en opsturen ter beoordeling door het HD/ED-panel.

Voor de officiële beoordeling door het HD/ED-panel is een lichte sedatie tijdens het maken van de röntgenfoto's verplicht.

Officiële HD- en ED-röntgenfoto's

Echografie

Daar geluidsgolven zich prima door water voortbewegen is echoscopie uitermate geschikt voor onderzoek aan het hart en de buiktholte, waar de organen en lichaamsholten, zoals de galblaas, de urineblaas en de vruchtblazen veel vocht bevatten. Daarnaast kan men echoscopie toepassen bij het oog, de prostaat, de grote bloedvaten, de darmen, de bijnieren, de lever, de milt en bij schildkliertumoren.

Onder echogeleiding kan men met een naald weefsel en cellen uit bijv. de lever nemen. Deze techniek is echter ingehaald door de endoscopie en wordt niet meer gebruikt bij Dierenkliniek Beneden-Leeuwen. Over endoscopie kunt u meer lezen elders in ons menu Diergeneeskunde.

Om in een vroeg stadium te bepalen of een hond of kat drachtig is, wordt echografie wel veel gebruikt. Pas in een later stadium kunnen de skeletjes van de vruchtjes met röntgen zichtbaar worden gemaakt. Dan is meestal nauwkeuriger dan met echografie te zien hoeveel puppies of kittens verwacht worden.

Echografie drachtigheid hond

Tags:

Tags

[]