Bij de diagnose en behandeling van glaucoom is meting van de oogboldruk van groot belang. Dierenkliniek Beneden-Leeuwen beschikt over het instrument dat voor deze meting nodig is.

Glaucoom is een progressieve ziekte van de oogzenuw aan de achterkant van het oog. Een van de belangrijkste symptomen is een verhoging van de intraoculaire druk. Dit kan worden gemeten met de Tonovet, die beschikbaar is in onze praktijk.

Glaucoom bij honden kan ofwel rasgerelateerd ("primair glaucoom") of secundair aan andere oogaandoeningen zijn. Primair glaucoom is te zien bij veel rassen, waaronder de Cocker-spaniël, Basset-hond, miniatuurpoedel, Bouvier, Beagle en vele andere rassen. Oorzaken voor secundair glaucoom zijn een verschuiving van de lens en chronische ontsteking in het oog.

Symptomen van glaucoom die u bij uw huisdier ziet, zijn onder meer algemeen ongemak (glaucoom bij mensen wordt geassocieerd met hoofdpijn en honden tonen vaak aan dat ze niet helemaal zichzelf zijn), roodheid van het oog (conjunctivale en sclerale hyperemie), wazigheid voor het oog (cornea-oedeem), een verwijde pupil en een verminderd gezichtsvermogen. In de loop van de tijd kunnen zich aanvullende verschijnselen ontwikkelen, zoals het verschuiven van de lens en vergroting van het oog.

Glaucoom kan plotseling ontwikkelen en onmiddellijke diagnose en behandeling wordt aanbevolen. Visueel verlies kan snel permanent worden. Behandeling van glaucoom bestaat uit oogmedicijnen met of zonder chirurgie. Oogmedicatie wordt gebruikt om de intraoculaire druk te verlagen om het ongemak dat gepaard gaat met een hoge intraoculaire druk te verminderen en om te proberen het gezichtsvermogen zo lang mogelijk te behouden. Een operatie kan aangewezen zijn als er blijvend gezichtsverlies aanwezig is en de oogdruk niet adequaat kan worden gecontroleerd met oogmedicatie. Frequente controle van de intraoculaire druk wordt aanbevolen.

Glaucoom bij katten komt minder vaak voor dan bij honden en de klinische symptomen zijn subtieler dan bij honden. Een verwijde pupil is vaak het eerste klinische teken van glaucoom bij katten. Meting van de intraoculaire druk is aanbevolen in elke kat met een verwijde pupil.

Tags:

Tags

[]