Bij Dierenkliniek Beneden-Leeuwen beschikken we sinds 2024 over geavanceerde CT-scan apparatuur en de bijbehorende expertise. Met de CT-scan kunnen we niet-invasief zeer nauwkeurig (afwijkende) structuren in het lichaam in beeld brengen die met andere beeldvormende technieken, zoals röntgen of echoscopie, niet of onvoldoende zichtbaar zijn. Hierdoor kunnen we beter vaststellen wat de oorzaak is van de optredende problemen bij uw dier, en kunnen we in overleg met u een beter behandelplan voor uw dier maken. Overigens kan ook voor andere dieren dan honden en katten een CT-scan zinvol zijn.

Laatst bijgewerkt juni 2025

Wat is een CT-scan?

Een CT-scan is een niet-invasieve en pijnloze manier om het inwendige van uw dier zeer gedetailleerd te kunnen bekijken. CT staat voor Computer Tomografie: het met behulp van een computer samenstellen van een beeld van een dwarsdoorsnede van het lichaam.

Net als bij een “gewone” röntgenfoto wordt bij een CT-scan voor de beeldvorming röntgenstraling gebruikt. Maar, waar bij een gewone röntgenfoto het lichaam in slechts één richting wordt doorgelicht, draait bij de CT-scan de röntgenbuis om het lichaam heen zodat er van alle kanten zeer veel metingen gedaan worden. Door deze metingen (“foto’s”) te combineren ontstaat een gedetailleerd beeld van een dwarsdoorsnede van het lichaam, zonder dat inwendige structuren elkaar overlappen zoals bij een enkelvoudige röntgenfoto het geval is.

Tijdens het onderzoek wordt de tafel waarop de patiënt ligt steeds een stukje opgeschoven onder de röntgenboog, zodat opeenvolgende “plakjes” van het lichaam worden gescand. Hieruit wordt een 3D-model van het inwendige van het lichaam gegenereerd. Met de moderne beeldsoftware kan het gescande deel van het lichaam inwendig van alle kanten als driedimensionale weergave bekeken worden, maar ook kunnen alle dwars- of lengte-doorsnedes opgeroepen worden, en kan door opeenvolgende “plakjes heen gelopen” worden om bijvoorbeeld bij een fractuur het precieze verloop van de breuk te bepalen.

Kortom, een CT-scan geeft veel meer, en veel gedetailleerdere informatie dan een standaard röntgenfoto of andere beeldvormende technieken zoals echografie. De CT-scan is daarmee ook in de diergeneeskunde een zeer waardevolle aanvulling voor diagnostiek en voorbereiding op chirurgie.

CT-Scan bij een hond

Tijdens de CT-scan mag er niemand in de ruimte aanwezig zijn, maar de hond wordt in deze minuten goed in de gaten gehouden door de grote ruit. Op het beeldscherm is links de overzicht scan te zien en rechts de aangegeven dwarsdoorsnede van de buikholte die gescand wordt.

Indicaties voor een CT-scan bij hond of kat (en andere dieren)

Bij een CT-scan wordt botweefsel goed zichtbaar door de röntgenstraling. Hierdoor kunnen aandoeningen aan skelet, schedel en gewrichten zeer gedetailleerd in beeld gebracht worden.

  • Fracturen of afwijkingen die met gewone röntgenfoto’s slecht zichtbaar te maken zijn kunnen worden gediagnostiseerd, zoals in de schedel, kaak, schouder of heup enzovoort.
  • Van complexe fracturen die al gediagnostiseerd zijn (bijvoorbeeld van een poot) kan met behulp van een CT-scan een nauwkeuriger beeld worden verkregen, wat nodig is om een hersteloperatie doeltreffend uit te kunnen voeren.
  • Afwijkingen aan de wervelkolom en gewrichten kunnen nauwkeurig gediagnosticeerd worden om vervolgens chirurgisch behandeld te worden, waarbij ook de operatiewond kleiner kan blijven omdat al precies bekend is waar en hoe geopereerd moet worden. Veel, maar niet alle, hernia’s en diverse aandoeningen aan de elleboog, hak (tarsus), schouder of heup kunnen met een CT-scan goed in beeld gebracht worden.

De weke delen op zichzelf worden minder goed zichtbaar met behulp van röntgenstraling, maar door gebruik van contrastvloeistof kunnen ook deze weefsels en organen gedetailleerd in beeld gebracht en beoordeeld worden met een CT-scan. Hierdoor zijn de organen en structuren in de buik- en borstholte ook zeer goed te onderzoeken. Een MRI-scan, die op eenzelfde manier beelden vormt maar dan met behulp van radiogolven onder invloed van magnetische velden, is voor het zenuwstelsel (ruggenmerg, hersenen) beter geschikt omdat anatomische details beter zichtbaar worden, maar deze details zijn niet altijd nodig voor een goede diagnose en behandeling. In onze kliniek beschikken wij over een moderne CT-scanner, waarmee wij in de meeste gevallen voldoende detail kunnen zien.

  • Organen en structuren in de buik- en borstholte (longen) kunnen in groot detail in beeld gebracht worden. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld tumoren gelokaliseerd worden, en ook kan vóór een operatie nagegaan worden of er uitzaaiingen zijn. Als ander regelmatig voorkomend voorbeeld noemen we dat afwijkend aangelegde urinewegen die tot problemen leiden, kunnen worden opgespoord.
  • Afwijkingen in de grotendeels door bot omsloten weefsels zijn met een CT-scan goed en snel in kaart te brengen. Zo kunnen tumoren in hersenen of ruggenmerg veelal ook met CT-scan worden opgespoord, waarbij wij u doorverwijzen naar een veterinair specialist neuroloog als dat nodig is. Ook voorafgaand aan BOS operaties bij kortsnuitige honden kan het zinvol zijn om vooraf een CT-scan te doen om nauwkeurig in beeld te krijgen hoe de problematisch gevormde lichaamsstructuren (neusholte, gehemelte, luchtpijp) gecorrigeerd kunnen worden.
  • Met de CT-scan kan niet-invasief (van buitenaf) in lichaamsholtes gekeken worden om te beoordelen of daar de oorzaak van de ondervonden problemen ligt, bijvoorbeeld in de neus- en bijholtes, of de oren. Zo kunnen bijvoorbeeld met behulp van de CT-scan infecties en ontstekingen worden opgespoord, zoals bij katten die steeds weer terugkerende of chronische oorontstekingen hebben. In veel gevallen wordt dit veroorzaakt door ontstekingen of poliepen in het middenoor, wat niet zichtbaar is met (video)otoscopie. Met een CT-scan kan dan de juiste diagnose gesteld worden, waardoor een effectieve behandeling gestart kan worden en de kat veel pijn en ongemak in de toekomst bespaard wordt.

Bovenstaande toepassingen van de CT-scan zijn niet volledig, ook kleine huisdieren als konijnen of knaagdieren kunnen soms baat hebben bij een CT-scan onderzoek. Als u vragen heeft over mogelijke indicaties, kunt u contact opnemen met onze dierenartsen.

CT-Scan beelden van een hond
Deze CT-scan beelden tonen de neus- en sinusholtes in de kop van een hond (doorsnedes gezien vanaf de zijkant, van voren en van onderaf). De hond had last van neusuitvloeiing en een bloedneus. Met behulp van de CT-scan kon worden vastgesteld dat de klachten door een schimmelinfectie in de neusholtes werden veroorzaakt. De hond is met rhinoscopie, opschonen en lokaal inbrengen van anti-schimmelzalf van zijn probleem af geholpen.

Beoordeling van de CT-scan beelden door een veterinair specialist radioloog

De dierenartsen en assistentes van Dierenkliniek Beneden-Leeuwen hebben een uitgebreide aanvullende training gevolgd om goed en veilig de CT-scan uit te voeren, zodanig dat de best mogelijke informatie uit het onderzoek gehaald kan worden.

Een CT-scan levert zeer veel beelden op, waarbij het een vak apart is om de meest informatieve doorsnedes en 3D-reconstructies op te roepen en te beoordelen. Daarom heeft Dierenkliniek Beneden-Leeuwen een nauwe samenwerking met een veterinair specialist radioloog gezocht die de beelden zorgvuldig beoordeelt en daar een gedegen verslag van maakt. Deze resultaten zijn binnen enkele dagen beschikbaar, vaak al de volgende dag. Bij spoedgevallen krijgen wij direct een werkdiagnose, en volgt later het uitgebreide verslag.

Een CT-scan laten maken bij Dierenkliniek Beneden-Leeuwen

In samenspraak met de eigenaar bepalen we voor onze patiënten of een CT-scan zinvol en/of noodzakelijk is. Ook wanneer uw dier niet bij ons in behandeling is kunt u bij Dierenkliniek Beneden-Leeuwen een CT-scan laten maken. Met de uitslagen kunt u bij uw eigen dierenarts verdere behandeling starten, maar u kunt ook altijd bij ons terecht: wij hebben alle expertise en faciliteiten om de meeste operaties uit te kunnen voeren.

Het CT-scan onderzoek begint met een overzichtsscan. Dit lijkt op een röntgenfoto en deze wordt gebruikt om te bepalen waar de dwarsdoorsneden moeten worden gemeten. Vervolgens worden de aangewezen delen compleet gescand, waarbij de röntgenbuis om de patiënt draait en de onderzoekstafel gelijktijdig in het apparaat opschuift. Afhankelijk van het aantal en de dikte van de “plakjes” duurt deze complete scan ongeveer 10-90 seconden. Soms worden er aanvullend dunnere “plakjes” gemaakt of een CT-scan met contrastvloeistof. Wanneer contrastvloeistof nodig is, wordt geadviseerd om vooraf (bij de eigen dierenarts) met een bloedonderzoek de nierfunctie te laten beoordelen.

Tijdens het CT-scan onderzoek moet de patiënt volledig stil liggen, daarom is het noodzakelijk dat uw dier kort onder narcose gebracht wordt. Hiervoor moet uw huisdier nuchter zijn. Na het onderzoek mag uw dier meteen weer wakker worden en kan weer met u mee naar huis. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de narcose die het dier heeft gehad. Uiteraard wordt ook ten aanzien van de narcose en eventuele contrastvloeistof, alles vooraf goed met u doorgesproken. De uitslagen zijn binnen enkele dagen, of vaak ook al de volgende dag, beschikbaar en worden dan met u (en/of uw eigen dierenarts) gedeeld. In spoedgevallen krijgen we natuurlijk zo snel mogelijk een werkdiagnose.

Heeft u nog vragen, of wilt u een afspraak maken voor een CT-scan bij Dierenkliniek Beneden-Leeuwen, neemt u dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Tags:

Tags

[] []