Image 1 title

type your text for first image here

Image 1 title

Image 2 title

type your text for second image here

Image 2 title

Image 3 title

type your text for third image here

Image 3 title

Image 4 title

type your text for 4th image here

Image 4 title

Image 5 title

type your text for 5th image here

Image 5 title

Image 6 title

type your text for 6th image here

Image 6 title

Image 7 title

type your text for 7th image here

Image 7 title

Image 8 title

type your text for 8th image here

Image 8 title
Het is niet alleen de KENNIS, maar ook de ZORG die telt.

Rhinoscopie

Rhinoscopie betekent letterlijk het bekijken van de neus. Bij dit onderzoek wordt met een starre en een flexibele scoop in de neusgangen gekeken. Aan deze scoop/optiek is een camera aangesloten die verbonden is met een beeldscherm.

Redenen om de neusgangen en eventueel de voorhoofdholtes te gaan onderzoeken kunnen bijvoorbeeld  een éénzijdige of beiderzijdse neusuitvloeiing of vreemd voorwerp in de neus zijn. Andere redenen zijn niezen, reverse sneezing, snurken, ooguitvloeiing, een zwelling of vervorming van de neus en een bloedneus.

 

 

Voorafgaand dit onderzoek vindt er een algemeen lichamelijk onderzoek plaats met zonodig een bloedonderzoek, een röntgenologisch onderzoek, een microbiologisch onderzoek en soms een CT-scan of een MRI. Voor dit onderzoek worden de dieren onder algehele narcose gebracht. Met een starre scoop kan men de neus via de neusgaten onderzoeken. Dit kan direct of met een irrigatievloeistof gebeuren. Een flexibele scoop wordt gebruikt om via de mond- en keelholte de achterzijde van de neusholtes te bekijken. Een vreemd voorwerp, zoals een grasaar, kan worden verwijderd.

 

Verder kunnen monsters worden genomen voor onderzoek en spoelingen worden uitgevoerd om bijvoorbeeld een schimmelinfectie in de neus te  behandelen. Er kunnen operaties worden verricht met een diodelaser om neuspoliepen en neustumoren te verwijderen. Ook kunnen er foto's en video-opnames worden gemaakt.

 

 

                                               

          Neustumortje kat inspectie                                    Neustumortje kat biopsie 

 

 

               Neus franse bulldog                                             Verwijderen van een neustumor                                                                                                  met behulp van de diode laser.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Logo veterinary endoscopy society site2 logo licg 

knmvd  160x130.jpg  chip je diere   Logo Endoscopie

Aanmelden Nieuwsbrief

Meld u aan en blijft op de hoogte!